Societatea in care traim (Intre trecut si prezent) – Partea I

Posted: Februarie 24, 2011 in Uncategorized

MUZICA IN TRECUT       – ROMANIA SIMPLA FARA MANELE ,FARA PORNOGRAFIE IN VIDEOCLIPURI ,  PITIPOANCE CARE CRED CA AU VOCE ….


MUZICA ACUM  – NO COMMENT

IDOLII COPIILOR DIN TRECUT

 

Backstreet Boys

https://numaiortodoxia.files.wordpress.com/2011/02/arnold_schwarzenegger.jpg?w=300



IDOLII COPIILOR NOSTRI

Miley Cyrus pe scenaHANNAH MONTANA

HARRY POTTER
ROMEO FANTASTIK
LADY GAGA
MANCAREA DIN TRECUT
http://eladobre.files.wordpress.com/2009/11/1234974790_ce89d52e60.jpg
CE MANCAM ACUM ?

http://worldchanged.files.wordpress.com/2009/09/junk-food1.jpg

Culturist McDonalds

Sarmale in foi de varza murata

 

Sarmale in foi de varza murata

Mancare traditionala a carei faima a trecut hotarele tarii, sarmalele se pregatesc din carne de porc, dar cum proverbul „Cate bordeie atatea obiceie” functioneaza si in zilele noastre, fiecare gospodina, din dorinta de a-si etala talentul si a-si incanta mesenii, a completat reteta clasica cu elemente noi care dau un plus de savoare preparatului.

Sarmalele se pot face si din carne de vita, de vitel sau de miel, invelite in foi de varza dulce sau in frunze tinere de vita de vie, de stevie sau chiar de gulii.

Membrii familiei sunt incantati de sarmalutele pregatite de mine astfel, poate unde acest „proces” de preparare este mult mai „elaborat” decat pare la prima vedere. Toamna alegem cu grija varza (cu foi subtiri), si o punem la murat ceva mai tarziu ca sa nu se acreasca prea tare, deoarece nu ne place si mi se pare ca daca e tinuta la apa isi pierde din gust.
Oricat ar parea de ciudat, conteaza foarte mult pentru calitatea umpluturii, alegerea carnii. De aceea sarmalele „adevarate” sunt cele care se pregatesc la Craciun, deoarece se foloseste carne din cea care se toaca pentru prepararea carnatulor -bucati de carne din toate partile corpului porcului, fiecare cu savoarea ei propie, care in combinatie cu ciolanul afumat in casa, desavarsesc gustul.

Pentru a pregati 35-40 de sarmale (cat degetul mare) avem nevoie de 1 1/2 kg de carne de porc, necongelata, proapat tocata (1 kg de costita pentru dulceata 1/2 kg de pulpa pentru „consistenta”). Savoarea si aspectul sarmalelor sunt date si de marar, cimbru si maieran.

Nota:
– mararul si cimbrul trebuie culese cand sunt „in floare”, spalate, uscate la intunerec pentru a ramane verzi, altfel vor deveni maronii si-n combinatie cu varza mai ales o vor innegri
– in tocaturi, cimbrul impreuna cu maieranul (ce bine ca l-am redescoperit!) sunt, cel putin pentru noi, o incantare gastronomica

(Cand gatea, bunicul meu folosea cate un ingredient nou, nu numai pentru a ne starni apetitul, ci si din dorinta de a-l promova, incluzandu-l in retetele obisnuite tocmai pentru ca se verifica in practica prin gustul deosebit ce-l imprima in felul de mancare pregatit.)

– 2 verze murate potrivite
– 2 cepe
– 2 felii de slanina
– 2-3 sorici
– 150 gr orez
– 3 lingurite pasta de ardei capia
– 2 linguri ulei
– 2 foi de dafin
– piper boabe (cateva)
– o lingurita piper proaspat macinat
– o lingurita cimbru uscat (dat prin srecuratoarea fina)
– o lingurita marar uscat
– 4 lingurite condiment pentru carne tocata
– 3 lingurite maieran
– 2 lingurite „vegeta”

Mod de preparare:

Carnea se toaca, se framanta cu putina apa rece pentru a o face mai „pufoasa”. Ceapa se curata, se taie solzisori, se caleste 2-3 minute, in cele 2 linguri de ulei la foc mic, si se adauga un praf de sare pentru a-i evidentia aroma. Dupa ce s-a racit se adauga in tocatura framantandu-se impreuna cu celelalte ingrediente pregatite din timp. (piper, marar, cimbru, maieran, 2 lingurite pasta de ardei,vegeta si condimentul pentru carne tocata)

Nota: Nu adaugam sare deoarece parte din condimente sunt sarate, varza prin fierbere elibereaza sarea, asa ca e mai bine sa evitam surprizele neplacute.

Incorporam orezul spalat amestecand usor. Daca tocatura este prea „vartoasa”, mai adaugam putina apa rece atat cat sa-i dea consistenta unui aluat potrivit de moale. La fiert orezul se umfla, „leaga” carnea si „modeleaza” sarmaua in interiorul foii de varza. Daca umplutura nu este pregatita cu grija, atat calitatea cat si aspectul sarmalelor lasa de dorit. In locul sarmalutelor uniforme, al carui continut pufos il poti zari prin subtirimea foii de varza, vom obtine niste asa zise sarmale cu un aspect nu prea imbietor.

Se desprind foile de varza de pe cotor, se aleg sa fie de aceeasi marime, cele mai mici pentru sarmale iar cele mari se taie fideluta. Se taie nervura de pe fiecare frunza si se scoate (in forma de „V”) partea care a tinut-o de cotor pregatind astfel 35-40 de foi, cam cate avem nevoie pentru cantitatea de umplutura.

Asezam pe blat o foaie de varza, punem cam cat o lingura de supa de umplutura, „modela” in sensul ca-i dam forma si marimea pe care o vom respecta pentru toate celelalte sarmale. Impaturam peste umplutura partea stanga a foii apoi partea dreapta, rulam nu foarte strans, presam cu degetele mari la extremitatile sarmalutei. Aceasta nu este o regula, fiecare gospodina putand adopta „stilul” propriu.



Intr-o cratita de 5-6 litri punem un strat de varza tocata, 2 foi de dafin, soricii si slanina, boabele de piper, o lingurita de „vegeta” si o jumatate lingurita pasta de ardei. Asezam sarmalutele in cercuri concentrice, lipite unele de altele pana cand ajungem la mijloc, unde mai incape una. Dupa ce am completat un rand, presaram varza tocata si asezam un alt strat pana se termina sarmalele. Deasupra punem restul de varza tocata si jumatate lingurita de pasta de ardei.

Se umple cratita cam 3/4 cu apa rece si se da la foc mic, deocamdata acoperita, pana da in fiert. Apoi se trage capacul pe jumatate si se lasa sa fiarba incet timp de 2 – 2 1/2 ore, „sa forfoteasca”, nu sa clocoteasca. Daca apa a scazut se completeaza cu apa firbinte pana acopera varza. Se mai lasa 10 – 15 minute sa fiarba, apoi se iau de pe foc si se lasa putin descoperite.

Se servesc cu smantana, dupa gust!
POFTA BUNA!

25.02.08 • 14:37:44 • scris de: oana • 999 cuvinte postate in MANCARURI, CARTE DE BUCATE ( 6406 views )
PermalinkPermalink6 comments

comentarii, Pingbacks:

Comment from: Retete culinare [Visitor] Email · http://www.culinariada.com
Mi se par bune sarmalele in foi de varza nu foarte subtiri… altfle simti doar carnea
PermalinkPermalink 18.11.09 @ 22:35
Comment from: Sergiu [Visitor] Email · http://www.retetele.com
Foarte delicioase, chiar azi am mancat acest fel de mancare…si uite ca nici pe net nu scap de el. Anyway foarte buna:X
PermalinkPermalink 02.02.10 @ 00:37
Comment from: teostan [Visitor] Email · http://femina.rol.ro/retete-culinare/
cu multaaaaaaaaaa smantana rece peste si cu paine de casa! Un deliciu
PermalinkPermalink 30.08.10 @ 20:54
Comment from: lucca [Visitor] Email
fain…la tine mi-a placut cel mai mult detalierea retetei….ai ceva, nu stiu, de vechi :)) esti ca un fel de anticariat in care intri cu placere si nu mai vrei sa iesi! multam’ de reteta; m-am simtit ca stand impreuna cu tine tine la masa si asta nu e deloc ceva putin sau neinsemnat! ai nascut un zambet in sufletul meu!
PermalinkPermalink 07.09.10 @ 13:40
Comment from: G3orgy [Visitor] Email
Am facut sarmalutele dupa reteta prezentata de tine. au iesit foarte bune. SARBATORI FERICITE alaturi de cei dragi.
PermalinkPermalink 24.12.10 @ 14:23
Comment from: oana [Member] Email
Multumesc G3orgy. Sarbatori fericite si tie!
PermalinkPermalink 24.12.10 @ 15:42

This post has 1 feedback awaiting moderation…

Leave a comment:

 

Your email address will not be displayed on this site.
Your URL will be displayed.

Allowed XHTML tags: <p, ul, ol, li, dl, dt, dd, address, blockquote, ins, del, span, bdo, br, em, strong, dfn, code, samp, kdb, var, cite, abbr, acronym, q, sub, sup, tt, i, b, big, small>
(Line breaks become <br />)
(Set cookies for name, email and url)
(Allow users to contact you through a message form (your email will NOT be displayed.))

oana | culinar & lifestyle

[..] .. savoarea unei mancari preparate „ca la mama acasa” te poate prinde in „vraja” ei trezindu-ti amintiri de basm.. [..]

Cauta



 

Categorii

Panou de administrare

XML Feeds

What is this?

Vizitatori online

Vizitatori online: 9

trafic ranking
Comentarii
  1. keyword 2 spune:

    Oh my goodness! an amazing article dude. Thank you Nonetheless I am experiencing situation with ur rss .
    Don’t know why Unable to subscribe to it.
    Is there anybody getting identical rss problem? Anybody who knows kindly respond.
    Thnkx

  2. Katia spune:

    I appreciate the info on your web site. Thank you so much.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s