Rusine !!! ProTV – loveste din nou in Ortodoxie – punand in aceasi troaca pe sectari cu preotii nostrii (Cristian Pomohaci)

Posted: martie 21, 2011 in Uncategorized

SECTELE DIN ROMÂNIA. Exorcizări şi miracole contra cost – imagini cutremurătoare într-un reportaj „România, te iubesc”

Pe lângă cultele recunoscute oficial în România prosperă zeci de secte care funcţionează sub paravanul fundaţiilor care pretind că oferă ajutor spiritual. În fapt, câştigă bani grei din naivitatea şi disperarea oamenilor grav bolnavi care ar face orice ca să trăiască. Un reportaj “România, te iubesc”, difuzat la PRO TV

Fiecare caută un răspuns pentru viaţa sa şi-şi doreşte protecţia divină. În vremuri de criză, când mulţi au ajuns la capătul puterilor şi nu mai au de ce să se agaţe, credinţa îi linişteşte, îi ajută să-şi depăşească problemele.

Românii au mai mult ca oricând nevoie de credinţă şi-o cauta cu disperare oriunde. Pe lângă marile hramuri ale bisericii mamă care adună mulţimi impresionante, un alt fel de ortodoxie, spectaculoasă şi radicală se dezvoltă la Moşuni, un cătun de lângă Târgu Mureş. În fiecare săptămână, un simplu preot de ţară, Cristian Pomohaci, reuşeşte să adune în jurul său mii de oameni. Bolnavii incurabili îl caută, iar cei care îi sunt aproape, ucenicii, îl divinizează.

Ovidiu Ciobotă este unul dintre “discipoli”. “Ne are pe noi, noi suntem copiii lui, are mai mulţi decât vă imaginaţi vreodată. Suntem foarte mulţi care ne simţim copiii lui, poate de multe ori nu-mi simt părinţii mei trupeşti, părinte nu e cel care te naşte, e cel care te creşte şi părintele m-a crescut pe mine, m-a crescut spiritual”.

Alţii au stat pe lângă părinte, dar au plecat.

“M-am încadrat în acel grup până mi-am dat seama că este o sectă foarte periculoasă pentru cultul nostru ortodox, femei care se vaită, exorcism… Sunt în secolul XXI sau în Evul Mediu, naiba stie”, spune o femeie care nu vrea să i se ştie identitatea.

Un preot ieşit din canoane

Parintele Cristian Pomohaci are un profil aparte. Este separat de preoteasă, deşi în mod normal legile Sfântului Sinod îl obligă să fie căsătorit. De asemenea, pe lângă preoţie, Cristian Pomohaci mai cântă şi muzică populară.

Are peste o mie de prieteni pe Facebook, 30 de ucenici ultra-dedicaţi în viaţa reală care locuiesc în clădiri ridicate lângă biserică, are patru copii înfiaţi cu vârste cuprinse între 13 şi 26 de ani, conduce o gospodărie impresionantă, cu oi, vaci şi porci în care lucrează ucenicii săi.

La fel s-a întâmplat şi cu soţia unui om de afaceri din Reghin, care locuieşte acum alături de părintele Pomohaci.

“Soţia mea îl vede ca pe Iisus Hristos pe pământ, îi pune poza la cap, e durere… I-am spus ca nu se mai poate, trebuie să se adune, să facă ceva, dar nu ai cu cine discuta. Spune că menirea ei este să aducă cât mai mulţi oameni acolo. Mulge vaci, face agricultură, păzeşte biserica, face slujbe în locul lui, e mâna lui forte”, povesteşte omul de afaceri.

Femeile de la Moşuni sunt, însă, mulţumite de ceea ce fac. Este şi cazul doamnei profesoare Otilia, pe care reporterii PRO TV au găsit-o îngrijind porcii din gospodărie. Face acest lucru de şapte ani.

“Pentru mine reprezintă chipul lui Hristos. Din toată inima vă mărturisesc că nu voi putea niciodată mulţumi lui Dumnezez că am ajuns la Moşuni. Am aici o casă şi o familie, ceea ce pentru un om singur ca mine, având în vedere statutul meu de femeie nemăritată, e mare lucru. Să ai o familie, mai mult decât una în limite biologice, e mare lucru”, spune Otilia.

Cadouri pentru biserică

Mulţi dintre cei care vin la Moşuni au probleme de sănătate grave şi sunt dispuşi să creadă şi să facă orice ca să trăiască.

Simona Gurghean are feţita bolnavă de tetrapareză spastică. A fost la toţi doctorii şi acum încearcă şi calea credinţei. Deşi este pentru prima data la Moşuni, o trec fiori. “E ceva deasupra noastră, nu ştiu, simt o căldură, simt o căldură deasupra mea, acum am simţit-o”…

Totuşi, nu este uşor să ajungi la părinte. Există liste de aşteptare, iar ca să te vindeci se spune că trebuie să asişti la slujba din noaptea de vineri. Înainte de slujba cea mare, eşti îndrumat de oamenii preotului să cumperi daruri pentru sfântul altar, ulei, prescură, vin, toate în valoare de 16 lei.

Cu acatistul făcut în care explici de ce necaz vrei să scapi şi cu darurile mergi în biserică şi le laşi la altar. În funcţie de gravitatea problemei ţi se cere să cumperi un număr de lumânări care în general variază de la 50 la câteva sute. Lumânările se dau înapoi stinse şi ajung din nou la vânzare. Darurile care se aglomerează în altar, sunt apoi scoase pe uşa din spate a bisericii.

Slujba de vineri noaptea şi exorcizările

Este ora 12 noaptea şi biserica geme de enoriaşi. Într-o adâncă fervoare religioasă, toţi se pregătesc pentru apariţia părintelui.

În prima linie stau femeile despre care se spune că sunt îndracite. Maria lucrează la poşta în oraşul Victoria şi a ajuns la Moşuni când a văzut că se simte rău. Este stropită cu aghiasmă ceea ce pare că o doare. “Mă chinuie un duh rău. Am venit la părintele, am luat 16 posturi”, spune Maria. A fost pe la mai mulţi medici, dar, nedând de cap răului, a luat calea bisericii din Moşuni. Întrebat dacă femeile “îndrăcite” au un diagnostic, părintele Pomohaci răspunde laconic: “Satana nu are diagnostic”! După ce termină cu femeile, părintele Pomohaci exorcizează şi un bebeluş. “Copilul acela micuţ îl avea pe diavol în el. Un blestem sau o satană, satana nu-ţi dă stare de euforie niciodată”, spune părintele. La două noaptea, femeile sunt extenuate de postul lung şi aspru şi de atmosfera ireală din biserică. Li se spune că dacă vor să se vindece trebuie să repete şedinţele de exorcism, să ţină canonul şi să creadă că prin preot lucreaza Dumnezeu.

Practicile preotului Pomohaci nu sunt pe placul Episcopiei Alba Iulia.

Părintele spune însă că ceea ce face el este ortodoxism românesc şi nimic mai mult. “Eu nu sar din dogmele ortodoxe române, nu sar peste cal, nu exagerez în nimic. În afară de faptul că sunt mai lacom şi mai rău decât unul care nu are atât cât am eu. Îl iubesc mai mult pe Dumnezeu, îmi doresc să am mai mult şi să pot da celor din jurul meu”, spune preotul Pomohaci.

Catedrala credinţei, zece la sută din venituri pentru un miracol

Bucureşti. În căutarea unei vindecări se află şi zecile de oameni care vin zilnic la “Catedrala Credinţei”, un fost cinematograf de cartier, de pe Şoseaua Fundeni. “Biserica Universală” este creaţia unor brazilieni, iar predicile sunt pline de patos şi atrag mulţimile. Biserica Universala nu face parte dintre cultele recunoscute în România şi nu are personalitate juridică. În schimb are filiale în toată ţara şi multă putere. Cu ce îşi racolează adepţii, în special oameni foarte simpli? Cu promisiunea unei minuni.

Brazilienii îşi fac reclamă la un popular post de televiziune şi au întruniri zilnic. Ţin slujbe de vindecare pentru boli incurabile sau promit că redresează firme nenorocite de criză. Sâmbata se tine slujba pentru rezolvarea lucrurilor imposibile. Minunile se întâmplă însă numai dacă plăteşti. Cât? A zecea parte din salariu sau din pensie, bani pentru care brazilienii au produs şi plicuri tipizate. “Credem în biserica asta. Dau a zecea parte din pensie. Am o pensie de 862 de lei”, spune o bătrână care vine aici.

Slujba de vindecare se transformă într-un spectacol amplificat de şase boxe puternice. Oamenii sunt invitaţi să închidă ochii şi să pună mâna pe acea parte a corpului care-i doare. Aşa zisul preot este îmbrăcat într-un halat alb, ca doctorii.

“În numele lui Iisus, orice este necurat, orice este rău, lasă-l, lasă-l, lasa-l”, spun oamenii în cor. “Ieşi cancer, ieşi, ieşi, ieşi”, sună altă rugă.

Tratamentul merge şi nu merge. “Eu am fost cel mai mare beţiv, am fost cel mai mare beţiv şi încă mai beau. Acum m-am rugat la Dumnezeu şi de două şedinţe nu mai beau… Azi am băut două pahare de vin”, spune unul dintre membrii Bisericii Universale.

Adepţii Baha’i, gata să-şi sprijine financiar credinţa

Ne aflăm într-un apartament elegant din Bucureşti. Gazde ne sunt adeptii Baha’i, oameni educaţi care au găsit un răspuns pentru căutarile din viaţa lor după ce au renunţat la ortodoxie. 7.800 de români cred în învăţăturile lui Bahaulah, un persan care-a trăit la sfârşitul secolului XVIII. Adeptii Baha’i nu beau, nu fumează şi nu au lăcaşuri de cult.

Rareş Prunduş este specializat în marketing şi lucrează la o firmă din Bucureşti. Avea 14 ani când a auzit de credinţa Baha’i. Nişte prieteni alături de care învăţa engleză i-au vorbit de învăţăturile lui Bahaulah. L-a prins repede. “A fost ceea ce căutam ca să mă liniştesc, pentru că nu mă simţeam în apele mele, eram rebel”, spune Rareş. Credincioşii sunt convinşi că mesagerii lui Dumnezeu au fost Abraham, Iisus, Buddha, Mohamed. Însă ultimul trimis al lui Dumnezeu pe pământ, Bahaulah îi conţine pe toţi.

“În momentul în care eu am spus că sunt baha’i nu înseamnă că am renegat ce eram înainte, din contră, am acceptat mai multe. Contribui şi financiar. Cu cât pot”, spune Rareş.

În concluzie, fiecare om este liber să creadă în ce vrea el dacă asta îi face bine. Însă de un lucru putem să fim siguri: cel mai uşor poate fi manipulat un om aflat în suferinţă. Un om care simte o nevoie acută să creadă în ceva, să găsească un rost şi un sens superior pentru viaţa lui. “Crede şi nu cerceta” poate fi uneori cea mai scurtă cale spre pierzanie. (Antoaneta Dohotariu, PRO TV)

Comentariu saccsiv:

Intr-adevar, sectele sunt o mare problema si daca documentarul se limita doar la ele, era bine. Insa trustul de presa al familei Lauder nu se dezminte nici de aceasta data, asa ca au bagat la gramada si un fragment cu preotul Cristian Pomohaci, in dorinta lor turbata de a scuipa si pe ortodoxie. Caci prin extensie au atacat si ceea ce de fapt ii doare pe ei cel mai tare: vindecarile reale, pelerinajul la Sfintele Moaste si scoaterea de draci.

Spune preotul Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei:

In Biserica Ortodoxa Romana nu se fac exorcisme, in sensul consacrat al termenului.”

Incredibil. Si de cand e interzis?

Insa trustul a dorit ca publicul sa traga concluzia: cine cauta sa-l vindece bunul Dumnezeu, este asemenea cu acei sectari. Deci cei ce cauta vindecari si sa scape de demoni, chiar daca merg la Sfintele Moaste sau la Biserica Ortodoxa, sunt asemenea lor …

SURSA „http://saccsiv.wordpress.com/2011/03/20/video-pro-tv-despre-preotul-cristian-pomohaci-si-secte-sau-cum-sa-manipulezi-publicul-ca-exorcizarile-si-vindecarile-din-biserica-ortodoxa-sunt-false/”

Comentarii
 1. anonim spune:

  nu pot sa cred ca se ajunge sa se judece un preot…fa ce ti spune preotul nu-l judeca ca e si el om

  • luci19571 spune:

   nu va cunosc..stiu acea zicala:”nu face ce spune popa dar fa ce zice el”..interesant. Pomohaci in baza asa ziselor slujbe la care noi participam nu face alceva nimic decat sa castige…este un rau,prin vorbe ,gesturi ,zambet si aiuritele vanzari pe care ne obliga sa le facem pentru ca altfel nu suntem facuti bine suntem furati la drumul mare. Nu! nu sunt de acord cu asa ceva . am fost si m-am vindecat privindul doar. Mi-am scuipat in sin si am zis: piei ,satano! da,acesta este,sotia a plecat nu are nevoie sa stea in acel sat pecare pomohaci nu-l ajuta cu nimic,saraci au fost saraci sunt si in continoare.,.mai castiga cate cev ain baza banilor pe cvare-i platesc oamenii pt caszare…

 2. anonim spune:

  Sa nu luam dreptul pe care numai Dumnezeu il are in a judeca pe toata lumea Doamne ajuta!

  • Au fost multe cazuri de atacuri asupra ortodoxie prin intermediul Mass-mediei , dar deja au ajuns prea departe . Ce m-a deranjat cel mai tare este ca multa lume e receptiva la astfel de informatii , si chiar ajung sa creada ca rugaciunile pe care le fac unii preoti in biserica sunt de domeniul Evului Mediu , si ar trebui innoite traditiile bisericii . Doamne Fereste de mai rau !

   • luci19571 spune:

    Nu comparati biserica crestin-ortodoxa cu SRL-ul lui Pomohaci…acolo este o inselatorie la drumul mare…de fapt si hotie.Merg enoriasii chinuiti de boala ,isi cheltuiesc ultimii banuti sperand ca poate…nu,acolo nu esti intampinat de Bunul Dumnezeu ci de un el al carui zambet tradeaza nemernicia…Este unul din randul celor care batjocoresc biserica,religia crestina…

   • Bacosca Antoanela Iustina spune:

    luci19571

    aveti dreptate!

 3. Eu nu stiu situatia exacta de la biserica unde slujeste Pr Pomohaci , daca mai stie cineva situatia de acolo sa ne impartaseasca si noua .
  Dar atat timp cat suntem pusi laolalta cu toti sectarii si considerati extremisti , nu putem sta pasivi .

 4. anca spune:

  Iata ca s-a scris un nou capitol din cartea „sa lovim in ortodoxie”. Numai intr-un pom bun se da cu batul ca sa cada roadele…Inca o data imi aduc aminte de cuvintele Mantuitorului: „Daca pe Mine m-au prigonit si pe voi va vor prigoni”. Parintele Cristian nu trebuia bagat in acest reportaj alaturi de sectari. Parintele Cristian Pomohaci este un preot deosebit, un mare roman si un mare OM. Il cunosc de multi ani pe parinte iar cei de la protv puteau sa faca o emisiune de exceptie vorbind despre o biserica in care se zideste adevarata credinta, despre oamenii de alte confesiuni care au trecut la ortodoxie, despre darurile pe care Bunul Dumnezeu le-a dat oamenilor care se roaga acolo: tineri casatoriti care nu aveau copii, oameni care s-au vindecat de boli chiar incurabile doctorii fara sa aiba ce sa le mai faca (chiar eu am vorbit cu o doamna care dupa 15 ani de stat la pat cu scleroza in placi s-a ridicat prin post si rugaciune), inclusiv am vazut oameni vindecati de cancer, oameni care s-au lasat de bautura si tigari, oameni care si-au rezolvat problemele cu tribunalul dupa ani intregi de chin si alte si alte probleme: a se citi la „Marturii” pe http://www.lamosuni.ro

  Tatal Nostru Sfant este cel care vindeca si ajuta credinciosii prin lacrimile, genunchii plecati, rugaciunile si dragostea de oameni si de Dumnezeu a Parintelui Cristian.

  Cu ajutorul rugaciunilor Parintelui am castigat deja in viata mea 3 concursuri de angajare. (acestea sunt doar o parte din realizarile mele). Mare si minunat este Dumnezeu!

  Imi place foarte mult ca Parintele ne indeamna de fiecare data sa citim din Sfanta Scriptura si sa aplicam si sa traim Evanghelia, ascult cu multa bucurie pricesnele si predicile minunate si unice ale Parintelui, indreptate mai ales impotriva pacatului.

  Din pacate oamenii care-l vorbesc de rau NU STIU despre cine vorbesc iar multi s-au invatat sa vorbeasca in necunostinta de cauza!!! In loc sa piarda timpul vorbind si mai ales scriind aiurea pe internet mai bine ar citi din biblie. O parte din oamenii care ajung acolo la biserica unde slujeste Parintele Cristian nu mai au rabdare si vor sa li se rezolve problemele imediat…ar trebui sa vada si Dumnezeu ravna ta, fratele meu drag!

  Peste un an cu ajutorul Bunului Dumnezeu voi termina a doua facultate, teologia si multumesc Domnului in fiecare dimineata si seara pentru ca l-am cunoscut pe Parintele Cristian Pomohaci. DOAMNE FII LAUDAT!

  P.S. 1) ORTODOCSII AR TREBUI SA FIE MAI UNITI SI SA NU MAI CREADA CA ORICE ZBOARA SE MANANCA, NU ORICE SE SPUNE LA TELEVIZOR ESTE ADEVARAT! PATRONII PROTV-ULUI SUNT EVREI SI DECI IMPOTRIVA ORTODOXIEI: RUSINE PROTV!!!
  2) NU MAI DATI CU PICIORUL IN CREDINTA ORTODOXA SI IN SLUJITORII EI
  3) FELICIT PE ADMINISTRATORUL SITE-ULUI PENTRU CA A LUAT APARAREA PR. CRISTIAN, aceasta inseamna dragoste frateasca si implinirea cuvantului Domnului : „sa va iubiti unii pe altii asa cum EU v-am iubit pe voi” (porunca aceasta ar trebui sa si-o aminteasca credinciosii ortodocsi din ce in ce mai des pentru ca se uita)

 5. anca spune:

  –––––––––––––––––––––––––––

  CINE POATE EXPLICA MAI BINE CE SE INTAMPLA IN BISERICA DE LA MOSUNI SI CINE ISI POATE SPUNE PUNCTUL DE VEDERE MAI BINE DECAT PARINTELE CRISTIAN?

  PAREREA MEA BUN DE PUBLICAT

  Aceeasi televiziune il aprecia pe parinte si acum il denigreaza.

 6. pribeag spune:

  intr-o tara plina de jeguri,laturi,manelisti,hoti,pungasi,curve ce fac normalul ,cand se isca o valoare e catalogata drept anormalitate.
  a fost Petre Tutea care a spus;”Am facut 13 ani de puscarie comunista pentru un popor de idioti”,a fost Cioran care ne-a spus ca miorita poporului roman a devenit curva si din cauza aia a preferat sa stea in exil intr-o saracie crunta,numai sa nu se mai intoarca in tare,a fost O Paler care a spus ca-i e rusine ca e roman,au fost mari duhovnici care au incercat sa ne deschida ochii,ne-a asteptat Regele Mihai sa ne intoarcem la morala si demnitate…dar totul s-a ignorat voit,cu buna stiinta,dintr-o prostie cum numai poporul roman poate sa fie in stare.
  suntem condusi de un betiv,o curva si multi,foarte multi hoti si dictatori.
  oare ne vom trezi vreodata?

  • Parintele Arsenie Boca zicea : „Măi, să ştiţi că mulţi vor pleca din ţară, acest lucru îl putem observa cu toţii urmează înnsă partea a doua] dar puţini se vor întoarce. Va veni vremea când ar dori să se întoarcă şi n-or mai putea, căci România va fi înconjurată de flăcări”. Părintele nu prea era de acord să-ţi părăseşti ţara.
   Înainte de revoluţia din 1989 Părintele ne-a spus că miroase a praf de puşcă şi aşa a fost. ”
   La fel si Parintele Arsenie Papacioc – ” „Dumnezeu iubeşte Ţara Românească şi pe ea vrea să o spele întâi de păcate. La mulţi le-am zis: – Nu plecaţi din ţară că ţara noastră are destinul ei şi va da cei mai mulţi mucenici. Să vă rugaţi să nu vină şi peste voi necazurile care vin pe oameni, că vor veni vremuri foarte grele. Să nu credeţi că voi n-o să răbdaţi foamea. Să vă pregătiţi pentru martiraj.”
   Eu raman in tara mea – ” nu dau un Ceahlău pe toţi Uralii şi că urăsc hotarul de la Prut” cum zicea Tudor Gheorghe .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s